school and education

E_mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Projekt Pokretom do zdravlja osvješćuje djecu vrtićke dobi i djece u osnovnim školama o važnosti svakodnevnog vježbanja... pročitaj više

Rezultati 2014

Projekt je sadržavao pet osnovnih aktivnosti: fizioterapijsko - kineziološka procjena, ciljani kineziterapijski postupci, stručna predavanja, medijska pokrivenost i procjena uspješnosti projekta. Provedba svake od navedenih doprinijela je određenim rezultatima  koji su korišteni za unaprjeđenje i održivost projekta. Projekt je usmjeren na 225 direktnih korisnika te na gotovo 900 indirektnih korisnika provedenih na pet lokacija u Istarskoj županiji.

Kombinacija fizioterapijske i kineziološke procjene ukazala je na adekvatan motorički razvoj djece vrtićke dobi s iznimno malom stopom pretilosti i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Suprotno tome kod osnovnoškolske djece povišeni indeks tjelesne mase je bio izražen kod gotovo polovice osnovnoškolske djece, nešto izraženije kod dječaka. Obzirom da pretilost osim na rast kardiovaskularnog rizika utječe i na pojavu posturalnih deformiteta bilježila se i njena pojavnost. Posturalni deformiteti su bili prisutni također kod gotovo polovine osnovnoškolaca, nešto više izraženo kod dječaka. Procjena se vršila i analizom motoričkih sposobnosti prilikom čega je utvrđena smanjena motorička sposobnost kod nešto više od polovine dječaka te kod tri četvrtine djevojčica. Analizom detaljne statistike došlo se do zaključka da nagli porat pretilosti praćen razvojem posturalnih deformiteta i padom motoričkih sposobnosti započinje uglavnom pri prelasku u pete razrede. Uzrok navedenog se smatra povećanje školskih obaveza, broja sedetarnih sati te manjenja fizičkih aktivnosti.

Tijekom 16 nastavnih sati sa svakom grupom djece provedeni su ciljani kineziterapijski postupci usmjereni na prevenciju pretilosti, korekciju lošeg držanja i razvoj motoričkih sposobnosti. Jedan nastavni sat je sadržavao vježbe zagrijavanja i istezanja, korektivnu gimnastiku i poligone za motorički razvoj. Također su provođene animacijske igre koje su usmjerene na kondicioniranje organizma što doprinosi prevenciji KVB-a.

Sastavni dio projekta uz navedeno su bili i edukativni roditeljski sastanci koje su provodili stručnjaci s područja fizioterapije, pedijatrije i epidemiologije, te roditeljski sastanci koji su dali detaljan uvid u planiranje aktivnosti, a kasnije u njihovu provedbu i analizu  rezultata. Ukupno je održano 24 roditeljska sastanka. Na 12 završnih roditeljskih sastanaka omogućeno je roditeljima kao indirektnim korisnicima da evaluiraju projekt što je rezultiralo vrlo pozitivnim kritikama.

Projekt je bio medijski pokriven od strane tiskovnih medija, popraćen velikim brojem brošura i izradom web stranice projekta. Na navedenoj stranici je omogućeno direktnim korisnicima da evaluiraju projekt gdje je projekt ocijenjen kao vrlo uspješan.