school and education

E_mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Projekt Pokretom do zdravlja osvješćuje djecu vrtićke dobi i djece u osnovnim školama o važnosti svakodnevnog vježbanja... pročitaj više

Rezultati 2019

Projektni rad kroz 2019 godinu je obuhvatio 3 osnovne škole s ukupnim obuhvatom od 138 direktnih korisnika, 110 korisnika involviranih kroz rad u skupini te 28 korisnika s individualnim pristupom. Sa svim direktnim korisnicima je provedeno 16 nastavnih sati u provedbi ciljanih kineziterapijskih postupaka. Ciljani kineziterapijski postupci usmjereni na prevenciju pretilosti, korekciju lošeg držanja i razvoj motoričkih sposobnosti. Jedan nastavni sat je sadržavao vježbe zagrijavanja i istezanja, korektivnu gimnastiku i poligone za motorički razvoj. Također su provođene animacijske igre koje su usmjerene na kondicioniranje organizma što doprinosi prevenciji KVB-a.

Temeljem izuzete statistike podataka stečenih fizioterapijskom procjenom proveden je istraživački rad u kojem smo nastojali utvrditi utjecaj sve prisutnije pretilosti i skolioze i na respiratorni sustav, a ne samo kardiovaskularni sustav. Ishod istraživanja je sažet u nastavku.

Sedentarni stil života usporava prirodno predodređen motorički razvoj djeteta zbog čega izostaje razvoj vještina i motoričke spretnosti djeteta što može narušiti njegov funkcionalni status.Uzmemo li u obzir da se temeljne posturalne karakteristike mijenjaju periodično kroz faze rasta i razvoja djeteta, a okosnica tih promjena su promjene vezane uz mobilnost kralježnice i prsnog koša tada nam se nameće pitanje povezanosti mobilnosti trupa kroz sve tri ravnine naspram indeksa disanja kod današnje djece. Svrha ovog istraživanja je utvrditi da li mobilnost trupa utječe na ekspanziju prsnog koša i samim time na indeks disanja kod djece osnovnoškolske dobi te ukoliko utječe koja je razina korelacije. Također se dovela u pitanje korelacija mobilnosti trupa i pretilosti. Istraživanjem smo utvrdili da mobilnost trupa ne utječe na indeks disanja jer je korelacija između te dvije varijable označena slabom statističkom povezanošću za mobilnost trupa kroz transverzalnu ravninu, te neznatnom statističkom povezanosti s gibljivošću kroz sagitalnu ravninu. Također smo ustanovili da ne postoji statisitička povezanost između pretilosti i mobilnosti trupa. Obzirom da je kod većeg broja ispitanika ustanovljena skolioza do 5% po Cobbu istraživanjem smo dodatno pokušali utvrditi razinu korelacije prisutnosti skolioze i mobilnosti kralježnice. Kod ovako mladih ispitanika i tako niskog stupnja skolioze statistička povezanost ne postoji.