school and education

E_mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Projekt Pokretom do zdravlja osvješćuje djecu vrtićke dobi i djece u osnovnim školama o važnosti svakodnevnog vježbanja... pročitaj više

Rezultati 2017

Projekt je kroz 2017. godinu bio umjeren na 142 direktna od kojih je njih 48 imalo individualni pristup. Indirektnih korisnika je bilo 339. Za razliku od prethodne godine provođen je samo u osnovnim školama sa grupom djece koja se istakla kao najrizičnija dobna skupina za razvoj KVB-a. Projekt je proveden  u 3 osnovne škole i obuhvaćao je istu dobnu skupinu (od 11 do 13 godina života).

Provedbom procjene utvrđeno je postojanje određenog kardiovaskularnog rizika kod jedne trećine djece. Kardiovaskularni rizik se utvrđivao sa pozitivna tri parametra od ukupno četiri (povišen krvni tlak, povišena glukoza u krvi, povišen indeks tjelesne mase i povišena razina potkožnog masnog tkiva).

Sa svim direktnim korisnicima je provedeno 16 nastavnih sati u provedbi ciljanih kineziterapijskih postupaka. Ciljani kineziterapijski postupci usmjereni su na prevenciju pretilosti, korekciju lošeg držanja i razvoj motoričkih sposobnosti. Jedan nastavni sat je sadržavao vježbe zagrijavanja i istezanja, korektivnu gimnastiku i poligone za motorički razvoj. Također su provođene animacijske igre koje su usmjerene na kondicioniranje organizma što doprinosi prevenciji KVB-a.

Po završetku ciljanih kineziterapijskih postupaka održani su grupni i individualni roditeljski sastanci, ovisno o želji škole, na kojima je svaki roditelj dobio uvid u listu procjene svoga djeteta.

Tijekom cijele godine projekt je bio medijski promoviran što je vidljivo u publikacijama web stranice.

Uspješnost projekta se ocjenjivala među direktnim korisnicima s visokim rezultatima. Također napominjem da je promocija i zadovoljstvo projektom iznimna obzirom da  gotovo tjedno dobivamo upite raznih predškolskih i školskih  ustanova koje žele ovaj projekt implementirati u svoj rad.