school and education

E_mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Projekt Pokretom do zdravlja osvješćuje djecu vrtićke dobi i djece u osnovnim školama o važnosti svakodnevnog vježbanja... pročitaj više

Rezultati 2016

Provodilo se pet osnovnih aktivnosti: fizioterapijsko - kineziološka procjena, ciljani kineziterapijski postupci, stručna predavanja, medijska pokrivenost i procjena uspješnosti projekta. Provedba svake od navedenih doprinijela je određenim rezultatima  koji su korišteni za unaprjeđenje i održivost projekta. Projekt je usmjeren na gotovo 200 direktnih korisnika te na nešto više od  500 indirektnih korisnika provedenih u četiri škole.

Obzirom da pretilost, koja je bila evidentirana kod gotovo polovice direktnih korisnika, osim na rast kardiovaskularnog rizika utječe i na pojavu posturalnih deformiteta bilježila se i pojavnost skolioze. Posturalni deformiteti su bili prisutni također kod gotovo polovine osnovnoškolaca, nešto više izraženo kod dječaka. Konkretno je riječ o prisutnosti skolioze do 5 stupnjeva zakrivljenosti po Cobbu. Procjena se vršila i analizom motoričkih sposobnosti prilikom čega je utvrđena smanjena motorička sposobnost kod nešto više od polovine dječaka te kod tri četvrtine djevojčica. Analizom detaljne statistike došlo se do zaključka da nagli porat pretilosti praćen razvojem posturalnih deformiteta i padom motoričkih sposobnosti započinje uglavnom pri prelasku u pete razrede. Uzrok navedenog se smatra povećanje školskih obaveza, broja sedetarnih sati te manjenja fizičkih aktivnosti.

Tijekom 16 nastavnih sati sa svakom grupom djece provedeni su ciljani kineziterapijski postupci usmjereni na prevenciju pretilosti, korekciju lošeg držanja i razvoj motoričkih sposobnosti. Jedan nastavni sat je sadržavao vježbe zagrijavanja i istezanja, korektivnu gimnastiku i poligone za motorički razvoj. Također su provođene animacijske igre koje su usmjerene na kondicioniranje organizma što doprinosi prevenciji KVB-a.

Temeljni dio projekta uz navedeno su bili i edukativni roditeljski sastanci koje su provodili stručnjaci s područja fizioterapije, pedijatrije i epidemiologije, te roditeljski sastanci koji su dali detaljan uvid u planiranje aktivnosti, a kasnije u njihovu provedbu i analizu  rezultata.