school and education

E_mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Projekt Pokretom do zdravlja osvješćuje djecu vrtićke dobi i djece u osnovnim školama o važnosti svakodnevnog vježbanja... pročitaj više

Projekt i aktivnosti

 
 Ovaj projekt sufinianciran je iz Proračuna Istarske županije.
 

Kratak opis projekta

Pravilan odnos prema tijelu, a onda i prema zdravlju morao bi se stjecati već u najranijoj dobi. Bavljenje tjelovježbom i sportskim aktivnostima nije i ne smije biti privilegija samo malog broja ljudi. Svakodnevna tjelovježba tijekom cijeloga života važan je preduvjet dobrog zdravlja te jamstvo da će nas tijelo dobro služiti i u starijoj dobi. Sjedenje satima pred TV ekranima i računalima ima znatne posljedice za naše zdravlje, osobito za kralježnicu. Našoj se djeci gotovo i ne nudi alternativa ali kada je ponudimo svi je objeručke prihvaćaju.

Obično se propušta kritično važan trenutak početka provođenja vježbi, a to je u vrtićima. Djecu treba naučiti  elementarnim vježbama razgibavanja i pravilnog držanja tijela te time posljedično prevenirati bolesti lokomotornog sustava koje se javljaju u zrelijoj i starijoj dobi. Tako se ujedno djeluje na radnu sposobnost stanovništva i sprječavaju odlasci na bolovanja. Svjetska statistika ukazuje da preko 80% populacije u jednom periodu svoga života teško boluje od bolesti kralježnice. Urbane sredine nude jako malo prostora za šetnje i aktivno uživanje u prirodi.

Osnovni postulat koji medicina mora imati je BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI. Vježbanje je idealan način prevencije bolesti sustava za pokretanje. Promjena načina života u smislu da vježbanje postane sastavni dio svakodnevice.
VJEŽBANJE JE ZDRAVO, KORISNO I TREBA POSTATI NAVIKOM.

Projekt POKRETOM DO ZDRAVLJA se bazira na osvješćivanju djece vrtićke dobi i djece u osnovnim školama o važnosti svakodnevnog vježbanja. Naime mnoge studije i znanstvena istraživanja nude neiscrpne dokaze o sprječavanju kroničnih bolesti nezaraznog tipa redovitim tjelesnim vježbanjem. Kroz projekt educiraju se učenici osnovnih škola i djeca u dječjim vrtićima o dobrobiti tjelovježbe i načinu njihova provođenja u svakodnevnom životu.  Svaka radionica će sadržavati ciljane vježbe s obzirom na dobnu skupinu i zdravstveno stanje skupine s naglaskom na tjelesnu aktivnost kroz igru u dječjim vrtićima. Cilj projekta je osvijestiti sve sudionike o dobrobiti tjelovježbe, te potaknuti nastavnike na realizaciju nastavnog procesa kroz projekt, aktivno sudjelovanje učenika u nastavnom procesu i edukacija njihovih sugrađana o dobrobiti tjelovježbe.

Kontekst projekta je medicinski i socijalni. Naime projekt je zamišljen da osvijesti sve sudionike o dobrobiti tjelovježbe i da razvije naviku redovitog vježbanja što će smanjiti incidenciju kroničnih bolesti i njihovih komplikacija te samim time rasteretiti proračun zdravstvenog sustava. Također ima socijalni aspekt jer integrira različite dobne skupine u zajednički rad osvješćujući buduće zdravstvene djelatnike o biti integracije u širu društvenu zajednicu.

Organizacija: Tim sastavljen od stručnih nastavnika smjera fizioterapeutskog tehničara/ tehničarke, profesora tjelesne i zdravstvene kulture, dr.spec. pedijatar, dr.med. spec epidemiologije; ing. nutricionizma, dr.med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije i ravnateljice škole.

Fizioterapeuti se sve češće susreću s pacijentima kojima je zbog nedostatka kretanja ili izvođenja nepravilnog pokreta,  smanjena pokretljivost i time indirektno ugroženo opće zdravlje. Vjerujemo  da je potpun i funkcionalan pokret  smisao onoga što znači biti zdrav. Dobna starost i fiziološka starost nisu jednake i to je evidentno već izvjesno vrijeme, a otužna je činjenica da idemo u smjeru da fiziološka starost bude veća nego li dobna. Problem porasta učestalosti kroničnih bolesti uzrokovanih sedentarnim načinom života se može otkloniti samo pravovremenom edukacijom u mladosti. Zbog toga je neophodno educirati učenike sudionike projekta koji će stečeno znanje primjenjivati i provoditi daljnju edukaciju tijekom svog radnog vijeka.

 

 

Program Aktivnosti